Ce este intervenția chirurgicală minim invazivă pentru hallux valgus?
Chirurgia minim invazivă a hallux valgusului, sau chirurgia percutanată, este o tehnică inovatoare de tratare a hallux valgusului, cunoscută în mod obișnuit sub numele de “ceapă”.
Chirurgia hallux valgus minim invazivă este o tehnică alternativă la chirurgia convențională, deoarece oferă pacientului o serie de avantaje față de chirurgia convențională
- Incizie minimă;
- Durată scurtă. Se realizează un blocaj local al zonei (piciorului) și sedare;
- Reducerea durerii postoperatorii;
- Reducerea posibilelor complicații, îmbunătățind și accelerând procesul de recuperare postoperatorie;
- Creșterea satisfacției și siguranței pacientului.
Pentru ce se utilizează?
În general, chirurgia minim invazivă a hallux valgusului este indicată în cazurile în care s-a încercat deja ameliorarea disconfortului cu tratamente medicale conservatoare (antiinflamatoare, atele, încălțăminte de corecție…), dar fără a se obține rezultate, unde, dimpotrivă, disconfortul a rămas și s-a accentuat, îngreunând actul mersului. Pacientul resimte dureri intense sau este incapabil să meargă normal.
Tratamentele medicale conservatoare nu vor fi eficiente în stadiile acum avansate ale patologiei, motiv pentru care este important să se consulte un traumatolog de îndată ce apar primele simptome.
În ce constă?
Acest tip de intervenție chirurgicală constă în realizarea unor mici incizii în piele, de aproximativ 2 milimetri, prin care se pot introduce mici instrumente și prin care se îndepărtează proeminența osului piciorului. Se efectuează sub anestezie locală, iar pacientului i se administrează un sedativ.
Procedura este simplă, durează între zece și cincisprezece minute și este ambulatorie. Pacientul poate pleca acasă în aceeași zi cu operația, deoarece se administrează doar anestezie locală. Această intervenție chirurgicală reduce posibilele complicații și accelerează procesul de recuperare postoperatorie.
Pregătirea pentru operația minim invazivă de hallux valgus
Atunci când se alege centrul sau clinica unde se va efectua acest tip de intervenție chirurgicală, sfatul pe care specialiștii îl dau pacienților este să se asigure că centrul are în cadrul echipei medicale și podiatrice profesioniști specializați în tehnica chirurgicală percutanată sau minim invazivă.
Recuperarea postoperatorie
După operație, pacientul va purta un pantof ortopedic, un pantof adaptat cu velcro, care îi va permite să meargă.
Săptămâna 1: Pacientul se odihnește în mod normal;
Săptămâna a 2-a: începând din acest moment, se poate ieși deja pe stradă, se poate merge confortabil, dar este necesar, în această lună, să se poarte pantoful postoperator.
În prima lună, pacientul poate purta un pantof confortabil, care poate fi un pantof de exercițiu sau o sandală, iar cu acesta poate merge normal și, de asemenea, se poate întoarce la serviciu;
Tratamente alternative
Osteotomia prin chirurgie tradițională: atunci când deformarea este mai gravă, se optează pentru chirurgia tradițională, în care se fac tăieturi în os, care este apoi fixat cu cuie pentru a asigura o corecție permanentă. Acest tip de intervenție chirurgicală se efectuează sub anestezie locală și în regim ambulatoriu.