Frecventă în special la femei, hallux valgus se prezintă ca o deformare în care vârful degetului de la picior este înclinat spre celelalte degete, iar baza acestuia iese în exterior și se numește valgus. În formele avansate, degetul mare se termină deasupra sau sub al doilea deget. “Ceapa” caracteristică de pe picior este o umflătură a capului primului metatarsian, datorată contactului continuu cu pantofii în timpul mersului, a cărei prezență poate genera dureri și disconfort din ce în ce mai mari. Dar un picior cu hallux valgus poate fi el însuși o sursă de complicații ulterioare, cum ar fi bursita, dureri intense și dificultăți la mers. Pentru a înțelege mai bine funcția sa, este util să facem un pas înapoi și să înțelegem cum funcționează anatomia piciorului.
Cauze și incidență
De ce apare hallux valgus? Diverse cauze, atât genetice, cât și dobândite, pot sta la baza acestuia, motiv pentru care este dificil de determinat cu precizie.
Printre acestea se numără așa-numitul picior plat, caracterizat de o boltă plantară aplatizată: această parte a piciorului este cea care nu este în contact cu solul în poziție verticală. Această afecțiune poate duce la o suprasolicitare a părții anterioare a piciorului, ceea ce poate duce la deformări. Malformația opusă, și anume piciorul gol, poate fi, de asemenea, inclusă printre cauzele hallux valgus: în aceste cazuri, bolta plantară medială este mai înaltă decât în mod normal, cu probleme de suprasolicitare asociate la nivelul antepiciorului și al calcaneului.
Pe lângă aceste cauze legate de o componentă genetică, există, de asemenea, tendința de a purta pantofi prea strâmți și care nu țin cont de morfologia naturală a piciorului. Mai multe alte afecțiuni îl fac pe individ vulnerabil la apariția acestei afecțiuni, cum ar fi problemele de greutate, de postură sau de tonus muscular, leziunile la nivelul piciorului și anumite tipuri de artrită.
Hallux valgus se dezvoltă mai ales la femei, cu un raport de 15:1 în comparație cu bărbații. În Italia, până la 40% din populația feminină suferă de ea. Deși apare în special la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, hallux valgus poate afecta și pacienți mai tineri sau mai în vârstă, mai ales dacă este însoțit de artroză.
Simptome și complicații frecvente
Simptomele pot varia de la o persoană la alta, deoarece există o inflamație la originea hallux valgus, simptomele care apar pot include:
- îngroșarea și degenerarea treptată a articulației de la baza degetului mare de la picior
- Umflături sau roșeață în jurul degetului mare
- Durere persistentă sau intermitentă
- Dificultate în mers și în menținerea unei poziții verticale.
Hallux valgus poate să nu prezinte inițial niciun simptom deosebit. Un hallux valgus în primul stadiu manifestă cu siguranță o durere semnificativă în zona inflamată printre simptomele inițiale. Durerea provocată de un hallux valgus se numește metatarsalgie. În cazul în care afecțiunea este asociată cu picioarele plate sau goale, durerile se pot extinde la nivelul piciorului posterior.
Ulterior, hallux valgus inflamat poate duce, de asemenea, la formarea de calus, înroșirea și îngroșarea pielii (hiperkeratoză): acestea pot evolua în ulcere sau bursită, adică inflamarea “sacilor” plini de lichid care au rolul de a proteja articulațiile.
Dacă hallux valgus este sever, degetul de la picior poate chiar să se suprapună sau, dimpotrivă, să se poziționeze sub al doilea deget de la picior, provocând un adevărat dezechilibru de postură. Odată ce postura s-a adaptat la această afecțiune, vor fi afectate și articulațiile gleznelor, genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. În unele cazuri, apare și un hallux valgus bilateral, adică la ambele picioare.
Diagnostic și tratament pentru hallux valgus
Pentru a diagnostica cu certitudine hallux valgus, se efectuează mai întâi un examen ortopedic de specialitate, în timpul căruia pacientul este observat în picioare și apoi mergând: medicul poate analiza apoi condițiile de sprijin ale antepiciorului și ale posterioarului. Se efectuează apoi o radiografie a piciorului, în timpul căreia pacientului i se cere să rămână în poziție verticală. Dacă este necesar, pentru a obține informații și mai specifice, medicul poate investiga situația mai departe cu ajutorul ultrasunetelor, RMN-ului sau CT-ului.
Odată ce a fost identificat hallux valgus, ce se poate face? Dacă este vorba de un hallux valgus ușor, terapia conservatoare este, de obicei, prima alegere. Atunci când ceapa supărătoare de pe picior este o problemă cosmetică care nu dă, totuși, simptome deosebit de dificile, pot fi folosite dispozitive precum orteze și orteze. Pentru un hallux valgus inițial, remediile pot include băi de picioare și uleiuri esențiale pentru a oferi ușurare, precum și masaj și exerciții specifice. Atunci când hallux valgus este inflamat, remediile pot include administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii.
Dar dacă aceste proceduri nu obțin rezultatele dorite, corectarea hallux valgusului prin intervenție chirurgicală poate fi singura opțiune. Avem de-a face, de fapt, cu o deformare legată de structura scheletului: metodele descrise mai sus nu sunt, prin urmare, concludente. Noile tehnici minim invazive pot fi, de asemenea, utilizate pentru a corecta hallux valgus, în funcție de gravitatea afecțiunii și de caracteristicile fiecărui pacient în parte.